ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Χάος με την κυκλοφοριακή μελέτη της Cosco για τον Πειραιά

 

Στη δημόσια διαβούλευση για το Master plan της COSCO που λήγει στο τέλος Αυγούστου ελάχιστες απόψεις κατατέθηκαν. Ελάχιστοι την γνωρίζουν και κανείς πολίτης δεν έχει αναρτήσει σχόλια λόγω της...

απαιτούμενης εισόδου με κωδικούς taxis, και περίπλοκης διαδικασίας-
Από τη Δήμητρα Βήνη*      

Ως εκπρόσωπος του κινήματος ΟΧΙ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΚΗ κατέθεσα τις απόψεις μας, τμήμα των οποίων- λόγω μεγάλης έκτασης του κειμένου- κοινοποιώ επίσης μέσω του τύπου και των μέσων κοινωνική δικτύωσης. https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1645

Σχετικά με την κρουαζιέρα και το νέο λιμάνι της Πειραϊκής οι σχεδιαζόμενες θέσεις για γιγα- κρουαζιερόπλοια  είναι 6 οι 2 από αυτές στην α’ φάση. Αυτό σημαίνει ότι η Πειραϊκή μέχρι περίπου τον Σταυρό, αν υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά του Master plan θα γεμίσει από  καυσαέρια τα οποία θα εκπέμπονται διαρκώς από τεράστια κρουαζιερόπλοια ύψους 70 μέτρων που θα αλλοιώνουν τη συνέχεια του ιστορικού τοπίου. Άλλωστε το θέμα της ρύπανσης από τα κρουαζιερόπλοια το  βιώνουμε  καθημερινά καθώς  μέχρι 9 κρουαζιερόπλοια ταυτοχρόνως ελλιμενίζονται στην περιοχή Παλατάκι –ακτή Ξαβερίου –ακτή Μιαούλη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ουδόλως έχει απασχολήσει με στοιχεία κανένα από τα συναρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα 40 υπερβάσεις αέριων ρύπων αταγράφονται κατ έτος όπως φαίνεται από  τα στοιχεία της ΟΛΠ για τα προηγούμενα έτη για τις οποίες υπερβάσεις ουδέποτε έχουν ληφθεί μέτρα. Ούτε καν μέσα στις πρόσφατες πυρκαγιές δεν ασχολήθηκαν οι αρμόδιοι να ελέγξουν τις εκπομπές των κρουαζιεροπλοίων, τα οποία συντελούσαν με τους καπνούς σε ένα ρεκόρ ανθυγιεινής ποιότητας ατμόσφαιρας στον Πειραιά, όπως καταγράφηκε από τις μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος .Εξ άλλου η χώρα μας  καταδικάστηκε το 2023 από την Ε.Ε  για υπέρβαση των οξειδίων του Αζώτου στην Αθήνα. Ωστόσο ούτε και αυτή η καταδίκη δεν στάθηκε ικανή για να στρέψει την προσοχή των αρμοδίων στους ρύπους της κρουαζιέρας που συμβάλλουν τα μέγιστα στην συνολική κατάσταση.

Με ευχολόγια και παραπλανητικές υποσχέσεις για το απώτερο μέλλον, το master plan αναφέρεται σε ηλεκτροδότηση της κρουαζιέρας χωρίς να διευκρινίζει εάν και πόσες θέσεις κρουαζιεροπλοίων προτίθεται να ηλεκτροδοτήσει (ήδη υπάρχουν 11), ούτε έχει καταθέσει  το τοπογραφικό και την  σύμβαση με ΔΕΔΗΕ ενώ το  χρονοδιάγραμμα της υποτιθέμενης ηλεκτροδότησης ανάγεται σε ένα αόριστο μέλλον πέραν της 15ετίας. Καμία δέσμευση για την Δημόσια υγεία όπως ακριβώς και στις προηγούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν κατατεθεί από την COSCO, ακριβώς πανομοιότυπες. Αντιθέτως αντιεπιστημονικά , ανεύθυνα  και προκλητικά δηλώνεται στο Master plan ότι «Οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις (θόρυβος, ατμοσφαιρικοί ρύποι, κυκλοφορία) με τις νέες προτεινόμενες λιμενικές εγκαταστάσεις στο νότιο άκρο του Κεντρικού Λιμένα της ΟΛΠ ΑΕ είναι περισσότερο απομακρυσμένες από τον αστικό ιστό του Δήμου Πειραιά.»

Η ρύπανση της πόλης-λιμάνι του Πειραιά η οποία βρίσκεται στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, υποβαθμίζεται από το master plan της COSCO ως ‘η όποια επίπτωση» και με την απαράδεκτη  διατύπωση  ότι το λιμάνι κρουαζιέρας βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό. Πόσο μεγαλύτερη παραχάραξη της αλήθειας για το λιμάνι κρουαζιέρας το οποίο βρίσκεται και εκτείνεται στην Α δημοτική κοινότητα Πειραιά την πλέον πυκνοκατοικημένη με 55000 κατοίκους! Αυτοί οι κάτοικοι για τους μελετητές της COSCO δεν είναι αστικός ιστός; Επίσης ουδόλως λαμβάνουν υπ όψη ότι το λιμάνι του Πειραιά είναι περίκλειστο από τον αστικό ιστό της πόλης και λόγω της λοφώδους μορφολογίας της πόλης  οι ρύποι της ναυτιλίας διαχέονται μέσα στην πόλη όπως απέδειξαν οι μετρήσεις της Green Transition  στα πλαίσια του προγράμματος LIFE4MEDECA. τον Οκτώβριο του 2022. Στον «απομακρυσμένο αστικό ιστό», όμως  υπάρχουν σε άμεση επαφή και εγγύτητα με τη Χερσαία Λιμενική Ζώνη του ΟΛΠ τα σχολεία της περιοχής :

23ο ολοήμερο Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο  Πειραιά, περίπου 30m. ανατολικά από τα όρια της Χερσαίας Λιμενικής ζώνης του ΟΛΠ (Παλατάκι)

22ο ολοήμερο Δημοτικό σχολείο Πειραιά και 24ο ολοήμερο Νηπιαγωγείο, περίπου 85m. ΝΑ από τα όρια της Χερσαίας Λιμενικής ζώνης του ΟΛΠ ( Παγόδα).

                      Η κυκλοφοριακή μελέτη, το μοναδικό προαπαιτούμενο του προεδρικού διατάγματος για τη συνέχιση της κρουαζιέρας, μέσα από έναν ατελείωτο βερμπαλισμό αναθέτει  τα πάντα  στην ευθύνη του δημοσίου: Να υπογειοποιήσει τις γραμμές του ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) και τρενου στη  Ρετσίνα  για τα οποία έργα το κράτος δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση

ούτε χρονοδιάγραμμα ενώ ανατίθεται από το Master plan στην ευθύνη του δήμου Πειραιά να αστυνομεύει τη στάθμευση με drones.Από όλη την μελέτη, λείπει το συμπέρασμα! Η κυκλοφοριακή μελέτη δεν αποφαίνεται τελικά αν ο Πειραιάς μπορεί να υποδεχτεί τους πρόσθετους κυκλοφοριακούς φόρτους καθώς δεν αναφέρει καν την κυκλοφοριακή ικανότητα των οδών που αναφέρονται ότι θα υπερφορτισθούν μελλοντικά έως και 75% περισσότερο. Αυτό είναι το παράδειγμα της οδού Μαρίας Χατζηκυριακού που αναφέρεται  στις σελίδες 475-496. Τραγικό αποκορύφωμα της κυκλοφοριακής μελέτης είναι οτι μέσα σε χιλιάδες σελίδες ο μελετητής δεν μπαίνει στον κοπο να υπολογίσει τις εκπομπές των αέριων ρύπων από τα οχήματα του στόλου των τουριστικών πούλμαν, των mini-vans, λιμουζίνων, ταξί που εξυπηρετούν την κρουαζιέρα, οχημάτων τροφοδοσίας και λοιπών οχημάτων βανς που θα κινούνται στους δρόμους του Πειραιά. Ούτε καν αυτήν την επιβάρυνση ατμοσφαιρική και  ακουστική επί της Μαρίας  Χατζηκυριακού, όπου βρίσκονται 6 σχολεία: Γυμνάσιο Λύκειο Καλλίπολης, 32 και 48 δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο ,56 δημοτικό σχολείο που προβλέπεται να μεταφερθεί πλησίον τους,  Χατζηκυριάκειο ίδρυμα. Όλα αυτά 400 μέτρα από το τερμιναλ Ε12 , θα υποχρεώνονται τα παιδιά να περνούν την ημέρα τους μπροστά σε κρουαζιερόπλοια και δρόμο υψηλής φόρτισης και να αθλούνται στο γυμναστήριο «Σαλπέας» ακριβώς απέναντι από το τερμιναλ και από τον κυκλικό κόμβο εισόδου και εξόδου των οχημάτων που πρόκειται να δημιουργηθεί στην μοναδική πλατεία της γειτονιάς , στο Λιοντάρι. Οι δρόμοι του Πειραιά είναι ήδη υπερκορεσμένοι «στο κόκκινο» όπως εύκολα μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει από  τις εφαρμογές του  google maps και open street .

Ο μελετητής περικυκλώνει  το θέμα αφήνοντας έξω τον βασικό λόγο για τον οποίον εκπονήθηκε χωρίς να απαντά αν οι δρόμοι αυτοί αντέχουν την επιπλέον φόρτιση από την κρουαζιέρα και ο λόγος που δεν απαντά είναι προφανής και βιωματικός. Οι δρόμοι του Πειραιά δεν έχουν την κυκλοφοριακή ικανότητα για τα σχεδιαζόμενα δύο  επιπλέον ξενοδοχεία Παλατάκι- Παγόδα, για το εμπορικό κέντρο των 22000 τετραγωνικών μέτρων με μοναδική είσοδο από την πλατεία στο Λιοντάρι ,για τις συνεχείς  περιηγήσεις και εκδρομές προς την Αθήνα, επισκέψεις στην Ακρόπολη (το μνημείο της Ακρόπολης ασφυκτιά κάτω από το βάρος των ορδών των τουριστών κρουαζιέρας χωρίς το υπουργείο πολιτισμού να λαμβάνει μέτρα όπως εκπόνηση μελέτης φέρουσας ικανότητας του μνημείου, αντιθέτως σχεδιάζει νυχτερινές ξεναγήσεις!)

Τα ευχολόγια της μελέτης για την κυκλοφορία ανάγουν τις προσδοκίες τους στην αστυνόμευση της στάθμευσης από τον Δημο , στη χρήση ποδηλάτου από τους κατοίκους και την χρήση των μέσων ΜΜΜ. Η μελέτη αντί να προτείνει λύσεις μετατρέπεται σε μια έκθεση ιδεών για σταδιακή μετατροπή του στόλου των τουριστικών πούλμαν, σε ηλεκτρικά –μη ρυπογόνα τα οποία επιβάλλεται να υλοποιηθούν μέχρι το 2030 από τον κλιματικό νόμο και την «ενθάρρυνση της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς και της μελλοντικής λειτουργίας των Eco Buses ως μέσων μετεπιβίβασης σε αυτά» Ακόμη και κάποιες χρήσιμες ιδέες όπως η μεταφορά επιβατών με πλοιάρια στο ΣΕΦ τις μεταθέτει στο απώτερο μέλλον γενικά και αόριστα χωρίς να μας απαντά γιατί δεν το εφαρμόζει άμεσα ώστε να δούμε επιτέλους και μια κίνηση καλής θέλησης για την αποσυμφόρηση του Πειραιά.

Ο Πειραιάς δεν έχει δική του κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη. Η πόλη  υποχρεώνεται να συμμορφωθεί με την κυκλοφοριακή μελέτη της  Cosco και η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης να διαμορφωθεί για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας. Ακόμη και η ακτή Ξαβερίου σχεδιάζεται με το master plan να δοθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας. Ένας δημόσιος δρόμος 200μέτρων θα είναι πλέον απαγορευμένος για  τα  ΙΧ για να εξυπηρετεί την κρουαζιέρα, εκτρέποντας την κυκλοφορία μέσα σε στενούς δρόμους της γειτονιάς στις οδούς Προποντίδος και Ζωοδόχου πηγής. Ακριβώς ένα χρόνο πριν, την ίδια πρόταση εισηγήθηκε ο αναπτυξιακός οργανισμός του Δήμου Πειραιά και απορρίφθηκε  από το κοινοτικό και Δημοτικό συμβούλιο. Όμως έρχεται τώρα το Master plan να ακυρώσει την ειλημμένη απόφαση του Δήμου! Στην ίδια λογική της «στάχτης στα μάτια» η

Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά εξήγγειλε κυκλοφοριακή μελέτη 800.000 ευρω για την πόλη του Πειραιά η οποία πανηγυρικώς επικοινωνήθηκε αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε!

*Η Δήμητρα Βήνη είναι κοινοτική σύμβουλος στο Α΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Πειραιά

Πηγή

Ε.ΣΥ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esydthessalonikis@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια