«Ανοιχτό» το θέμα των ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος (15/11/2022)
Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφτασε και συζητήθηκε η κοινή προσφυγή των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο Ορος και στον Λαυρεωτικό Ολυμπο. Τα σχέδια προβλέπουν την τοποθέτηση τουλάχιστον 50 ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος, στο Κερατοβούνι αλλά και στον Λαυρεωτικό Ολυμπο, στο Σκόρδι πάνω από τη Σαρωνίδα, όταν το βουνό προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα που απαγορεύει παρεμφερείς εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Λαυρεωτική φιλοξενεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο στην Ελλάδα, την ΑΗΣ Λαυρίου-Κερατέας, από τη δεκαετία του ’70, που συμβάλλει καθημερινά έως και στο 18,5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας της χώρας, και επιπλέον τις 4 γραμμές πυλώνων υψηλής και υπερυψηλής τάσης που διατρέχουν όλο το βουνό, περνώντας από Κερατέα και Καλύβια με κατεύθυνση προς Αθήνα.
Κι όμως, σε αυτήν την επιβαρημένη περιοχή εξακολουθούν να εκδίδονται νέες άδειες για αιολικά, καταστρατηγώντας τις αυστηρές ζώνες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς υπάρχουν Ζώνες Απολύτου Προστασίας Αδόμητων Περιοχών, κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και αναδασωτέες περιοχές, λόγω πρόσφατων πυρκαγιών. Γι’ αυτό οι δύο δήμοι δεν ανέχονται τη δόμηση και ιδίως υψηλές κατασκευές άνω των 130 μέτρων όπως είναι οι ανεμογεννήτριες.
«Είμαστε όλοι υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, ειδικά δε αυτή την περίοδο που η ενεργειακή κρίση πλήττει την Ε.Ε. Ομως το ότι σήμερα η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας στηρίζεται σε ένα πεπαλαιωμένο χωροταξικό σχέδιο, έχει ως αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις να δημιουργούνται αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες με επακόλουθο πολλοί δήμαρχοι και συλλογικότητες να σύρονται στα δικαστήρια από τις εταιρείες των ανεμογεννητριών», ανέφερε στην εισήγησή του προς την Επιτροπή ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου που εκπροσώπησε τους δύο δήμους.
Σεβασμός στον τόπο
«Ηδη 35 δήμοι μέχρι τώρα έχουμε συστήσει “Δίκτυο για την αειφορία και την ισόρροπη ανάπτυξη και τις ΑΠΕ”, διεκδικώντας ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι να σταματήσουν οι εκδόσεις νέων αδειών παραγωγής μέχρι να εγκριθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός. Για εμάς αποτελεί απαραίτητο στοιχείο αδειοδότησης η σύμφωνη γνώμη των δήμων και των περιφερειών διά των θεσμικών τους οργάνων, διαδικασία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε», τόνισε.
Σύμφωνα με την αναφορά του Π. Φιλίππου, πρέπει να τηρείται για κάθε περιοχή το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και η αρχή της αναλογικότητας προσφοράς σε πράσινη ενέργεια, γεγονός που δεν έχει τηρηθεί στη συγκεκριμένη. Κι αυτό, διότι εκτός από τον ΑΗΣ και το δίκτυο των πυλώνων, στην περιοχή ξεφυτρώνουν παντού ανεξέλεγκτα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία αντικαθιστούν με γρήγορους ρυθμούς τις ελάχιστες εναπομείνασες αγροτικές καλλιέργειες.
«Πώς είναι δυνατόν να καταστραφεί το Πάνειο Ορος αλλά και ο Εθνικός Δρυμός Λαυρεωτικής-Σουνίου για αιολικά πάρκα που η συνεισφορά τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδενική (0,016%);» αναρωτήθηκε. Και ζήτησε να ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην Αττική και ότι οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου πρέπει να προστατευτούν ως αναγκαίο συστατικό για την ποιότητα ζωής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Αναφορών δεν έκλεισε το θέμα και ζήτησε την προσκόμιση περισσότερων στοιχείων, γεγονός που θεωρείται επιτυχία των δύο δήμων για την προσφυγή που κατέθεσαν, καθώς υπάρχει χώρος και χρόνος προκειμένου να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Σαρωνίδα: "Κάηκε όλο το Πάνειο όρος" - Στάχτη πάνω από 30.000 στρέμματα (18/07/2023)
Στα επίγεια και ενάερια μέσα που επιχειρούν ξανά εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι κάτοικοι των περιοχών που από χθες δοκιμάζονται από μεγάλες πυρκαγιές. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη Σαρωνίδα από τον δήμαρχο Λαυρεωτικής.
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν το πρωί της Τρίτης (18/07) δύο από τα τρία μέτωπα της φωτιάς, στην Ανατολική Αττική (Νέο Κουβαρά, Σαρωνίδα, Καλύβια, Ανάβυσσο) και το Λουτράκι, με τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.
Τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν ξανά να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας και οι κάτοικοι μετρούν ήδη τις πληγές τους, με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής να δίνει τις πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/07) από τον Νέο Κουβαρά και σε λίγη ώρα είχε επεκταθεί σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, αλλά και να καταγγέλλει πως δεν υπήρχαν εναέρια μέσα.
"Το βράδυ καιγόταν η Φέριζα και η Σάκκα, το μέλημα μας ήταν να μην πάει η φωτιά στον δρυμό Καμάριζας-Σουνίου κάτι που τελικά επετεύχθη", είπε αρχικά ο Δημήτρης Λουκάς μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του OPEN και έκανε λόγο για μια μεγάλη καταστροφή, καθώς όπως είπε, πάνω από 30.000 στρέμματα κάηκαν στο Πάνειο Όρος, "που σημαίνει η βορεινή πλευρά και η νότια, με πάρα πολλούς οικισμούς, ξεκινώντας από την Πέτα, Μεγάλη Αυλή και από τη νότια πλευρά που είναι η Ανάβυσσος, η Σαρωνίδα, το Λαγονήσι μέχρι κάτω ανατολικά Φέριζα, η Σάκκα και η Μόκριζα που ήταν σπίτια μόνιμα και εξοχικά μέσα στο πράσινο".
Για τεράστια καταστροφή έκανε λόγο και ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος μιλώντας στο OPEN δήλωσε χαρακτηριστικά πως "όλος ο δήμος Σαρωνικό από άκρη σε άκρη έχει καεί".
"Έχουμε ζήσει καταστροφές αλλά την τωρινή καταστροφή δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ. Σχεδόν έχει καεί ολόκληρος ο δήμος Σαρωνικού, ξεκινώντας από τον Κουβαρά, πέρασε στο Πάνειο όρος προς τα Καλύβια, έκαψε όλο το Πάνειο, κατέβηκε μετά σε παραθαλάσσιες περιοχές, στο Λαγονήσι, Όλυμπος, Φέριζα και άλλες, στη συνέχεια προχώρησε προς το βουνό της Σαρωνίδας, έκαψε και αρκετά σπίτια στο Πανόραμα, δεν έχω εκτίμηση για το πόσα ακριβώς, πολλές περιοχές δεν έχουν ρεύμα και μαζί με αυτό δεν υπάρχει και νερό γιατί όταν δεν έχουμε ρεύμα, δεν δουλεύουν τα πιεστικά μηχανήματα για να πάνε νερό στις δεξαμενές και η κατάσταση δυσκολεύει", δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Σαρωνικού μιλώντας στο MEGA.
Ε.ΣΥ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esydthessalonikis@gmail.com
0 Σχόλια