ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Τα κουπόνια της ντροπής



Πρωί Δευτέρας, βόρειο προάστιο, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Καλάθια χεριού με τρόφιμα που δεν ξεπερνούν την αξία των 30 ευρώ. Όλοι, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα της προκαθορισμένης από το σύστημα αφθονίας. Θυμωμένοι, κουρασμένοι, ξεθωριασμένοι. Χρήματα που βγαίνουν μετρημένα από πριν για να πληρώσουν την αξία του καλαθιού. Προϊόντα προσεκτικά διαλεγμένα, να είναι τα φθηνότερα. Η συζήτηση στην ουρά για τα κουπόνια τροφίμων ακατάλληλη για ανηλίκους, χωρίς χιούμορ -που θα το σήκωνε σε άλλες εποχές- χωρίς αντοχή, χωρίς ελπίδα.

Τελικά γίναμε Βενεζουέλα

Το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, υποσχόταν: «Θα μειώσω το κόστος δανεισμού της χώρας. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα». Αναφερόμενος στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που το 2014 οι πολίτες της αγόραζαν βασικά αγαθά στο σούπερ μάρκετ με δελτία τρόφιμων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μαδούρο να εφαρμόσει ένα «σύστημα καρτών», προκειμένου να αντιμετωπιστούν ελλείψεις σε τρόφιμα. Τελικά οι Μαδούροι -όπως πολύ άρεσε στην αντιπολιτευτική Νέα Δημοκρατία να αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν έφεραν Δελτία Τροφίμων. Τα έφεραν όμως οι άριστοι φιλελεύθεροι με το όνομα Food Pass. Στα χνάρια του επιδόματος κίνησης που ονομάστηκε Fuel Pass και του επιδόματος ενέργειας που επίσης τέθηκε κομψά, με το όνομα Power Pass.

Το καθόλου μακρινό λοιπόν 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραφε στα social media: «Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους». Καθώς και: «Υπονομεύετε το μέλλον της χώρας, επιστρέφοντάς μας στις χειρότερες συνήθειες του παρελθόντος. Επιδόματα αντί για δουλειές. Ρουσφέτια αντί για αξιοκρατία. Χειραγώγηση των θεσμών αντί για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Σκάνδαλα αντί για διαφάνεια. Δεν θα σας αφήσουμε»




Η χειρότερη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση έσπασε κάθε ρεκόρ αναντιστοιχίας των προεκλογικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού της. Τα επιδόματα έγιναν προσωπικά προεκλογικά φιλοδωρήματα του πρωθυπουργού, στους πολίτες που χόρτασαν να βλέπουν ρουσφέτια αρίστων, χειραγώγηση της δικαιοσύνης και ένα καινούργιο σκάνδαλο κάθε μέρα διακυβέρνησης.

Κουπονάκι να κεράσω;

Τα ψιλά για τα κάλαντα, ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης τα φαντασιώθηκε ως «μεγάλη αναδιανομή πλούτου».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, περιέγραψε την «προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη», αφενός μέσω της φορολόγησης των εταιρειών ενέργειας, αφετέρου μέσω αυτού «που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, δηλαδή τη φορολόγηση των εταιρειών πετρελαιοειδών στο ύψος των 600 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό περιέρχεται σε ένα ειδικό ταμείο, το οποίο τροφοδοτεί τις ανάγκες καταπολέμησης του πληθωρισμού. 600 εκατ. από τις εταιρείες πετρελαιοειδών απευθείας σε 3,2 εκατ. νοικοκυριά, στο 80% των νοικοκυριών, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με το "καλάθι του νοικοκυριού", να εξανεμισθεί ή να περιορισθεί ουσιωδώς ο πληθωρισμός».

Υπογράμμισε δε την κυβερνητική επιλογή «να διευρυνθεί όσο γίνεται η περίμετρος των ωφελουμένων», καθώς «πρόκειται για την κάλυψη του 80% του ελληνικού πληθυσμού, του 80% των ελληνικών νοικοκυριών, 3,2 εκατ. από ένα σύνολο 4,1 εκατ. νοικοκυριών, ουσιαστικά μιλάμε για περισσότερους από 8 εκατ. πολίτες» και μας είπε ότι: «Πρόκειται για την πιο άμεση περίπτωση αναδιανομής πλούτου που μπορεί να υπάρξει και έγινε τις τελευταίες δεκαετίες. Εκείνοι οι οποίοι αποκόμισαν κέρδη από τις αυξήσεις των τιμών και ιδίως από τα επέκεινα του πολέμου στην Ουκρανία, από αυτά τα κέρδη θα τροφοδοτηθούν οι ευάλωτοι».

Τέλος, μας είπε να μη τη λέμε κάρτα τροφίμων, αλλά κάρτα αγορών και μας έδωσε και οδηγίες χρήσης: «Για εμάς είναι πολύ πιο σημαντικό, τα ποσά αυτά να χρησιμοποιηθούν στα σούπερ μάρκετ, τα μίνι μάρκετ, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, παρά σε οποιαδήποτε άλλη δαπάνη».

Τότε και τώρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ως σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αξιωματική αντιπολίτευση, μας έλεγε τότε τα παρακάτω:

«Δεν μπορεί για 11 μήνες να αδειάζει η τσέπη σου, να μην μπορείς να βγεις πέρα, να μην μπορείς να διασφαλίσεις τα αυτονόητα και να περιμένεις έναν πολιτικό, τον οποιοδήποτε πολιτικάντη, προς το τέλος κυρίως όταν πλησιάζουν οι εκλογές, να έρθει να σου δώσει 1 ενώ σου έχει πάρει 10. Να ντυθεί Άγιος Βασίλης μπας και κοροϊδέψει κανέναν, να τον ξαναγελάσει για να του πάρει την ψήφο».

Τώρα μας είπε αυτά:

«Τα γεγονότα είναι μπροστά μας και τα πράγματα απλά: ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις της συγκυρίας και η κυβέρνηση την Τρίτη φέρνει προς ψήφιση ρύθμιση που θα μετατρέψει τα έσοδα από την φορολόγηση των διυλιστηρίων σε άμεση ενίσχυση για 8,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Ενίσχυση για την προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών, στο ύψος του πληθωρισμού. Το αδήριτο ερώτημα είναι: θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στήριξη των πολιτών ή, για άλλη μια φορά, θα αποτελέσει εξαίρεση;».

Ελεημοσύνη με κουπόνια, από φορολόγηση καυσίμων

Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυρών. Δηλαδή μεσοσταθμικά 0,70 ευρώ την ημέρα.

Πληθωρισμός τροφίμων σήμερα:

• Ψωμί και δημητριακά +18,7%
• Κρέας +16,7 %
• Γαλακτοκομικά +15,3%

Τα… ψιλά θα προκύψουν από την φορολογία 20% των καυσίμων. Οι εταιρίες διυλιστηρίων είχαν 3 δισ. υπερκέρδη Χ 20% = 600 εκατομμύρια ευρώ. Θα μείνουν με μόλις 2,4 δισεκατομμύρια υπερκέρδη καθαρά (κέρδη πάνω από τα κέρδη του προηγούμενου έτους). Την πολιτική των κουπονιών χειροκρότησαν όρθιοι και οι 156 βουλευτές της ΝΔ.


  • Νομοσχέδιο Χατζηδάκη - Απαξίωση συλλογικών συμβάσεων, ανταλλαγή υπερωριών με ρεπό, περιορισμό απεργιών.
  • Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
  • Σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
  • Τηλεκπαίδευση στα σχολεία με τις πλατφόρμες να καταρρέουν και το σκάνδαλο της Cisco.
  • Yπόθεση Λιγνάδη, προσπάθεια συγκάλυψής του, απόφαση-χάδι.
  • «Λίστα Πέτσα» - Eκατομμύρια στα ΜΜΕ για χειραγώγηση των Μέσων.
  • Θέση 108 στην ελευθερία του Τύπου.
  • Κατάργηση των φόρων πολυτελούς διαβίωσης και τεκμηρίων.
  • Συγκάλυψη του θανατηφόρου ατυχήματος έξω από τη Βουλή, με εμπλεκόμενο τον οδηγό της Ντόρας Μπακογιάννη.
  • Νόμος Χρυσοχοΐδη για περιορισμό διαδηλώσεων.
  • Εμπαιγμός των ψηφοφόρων της, με τη συμφωνία των Πρεσπών.
  • Αστυνομοκρατία. Το «ξύλο στις ταράτσες» με την οικογένεια Ινδαρέ και το περιστατικό της Νέας Σμύρνης.
  • Κάλυψη στον Νίκο Γεωργιάδη που εμπλέκεται σε σκάνδαλο παιδεραστίας.
  • Κατά γράμμα η εφαρμογή των επιταγών του «σχεδίου Πισσαρίδη» με συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας και την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας.
  • Διαχείριση προσφυγικού - Διεθνής κατακραυγή για τις επαναπροωθήσεις.
  • Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού.
  • Σκάνδαλο υποκλοπών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια