ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ πραγματοποιούν συναντήσεις με Αλβανούς της διασποράς για την Τσαμουριά

 Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ πραγματοποιούν συναντήσεις με Αλβανούς της διασποράς για την Τσαμουριά



Οι συγκρούσεις στους Αμερικανούς Δημοκρατικούς αναζωπυρώνονται στη Γερουσία, καθώς υποστηρίζουν την Ελλάδα ενάντια στον εξοπλισμό της Τουρκίας, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουν συμπάθεια για την Τσαμουριά και την ελευθερία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.


Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων «Αλβανικός Νοέμβρης», με κάλεσμα του πρώην Ρεπουμπλικανό βουλευτή της Νέας Υόρκης, Joseph DioGuardi, θα γίνει «Δείπνο με το Κογκρέσο για την Τσαμέρια» όπου αναμένεται να συμμετάσχει ο Δημοκρατικός βουλευτής Gregory Meeks, καθώς και ο πρώην βουλευτής Μαξ Ρόουζ, υποψήφιος για το Κογκρέσο του Στέιτεν Άιλαντ στις εκλογές της Τρίτης (8 Νοεμβρίου).


Ο Μικς προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Κογκρέσο από το 2021. Ο Μικς έχει επισκεφθεί την Αλβανία αρκετές φορές, αναζητώντας υποστήριξη για ψήφους στο Αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά το ιδιαίτερο αυτή τη φορά είναι, εκτός από τη συμπάθεια για το Κοσσυφοπέδιο, αυτή τη φορά μπήκε σε τροχιά λόγω των ψήφων, για να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα, για ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα για τις μειονότητες, έναν σύμμαχο όπως η Ελλάδα, που δεν είχε αξιώσεις από την Αλβανία, ενώ τη βοήθησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και με περαιτέρω στην Ε.Ε.


Ο πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Νέας Υόρκης Joseph J. DioGuardi, ιδρυτής και αρχηγός της πρώτης αλβανικής οργάνωσης λόμπι στις ΗΠΑ, σε μήνυμα που συνοδεύεται από αφίσα, κάλεσε τους Αλβανούς της Νέας Υόρκης και των γύρω πολιτειών να συμμετάσχουν στη συνάντηση του Σαββάτου με τον Αλβανό.

“Χιλιάδες Αλβανοί σφαγιάστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση το 1944. Οι επιζώντες εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα να επισκεφθούν την πατρίδα τους και να θάψουν σωστά τα θύματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μαζικά νεκροταφεία”, αναφέρει η αφίσα που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα από την “Λέγκα”.

Η συμβολή των Αμερικανών Αλβανών στην προστασία του θέματος των Τσαμ στις Η.Π.Α. έχει αναπτυχθεί στο διάστημα από το 1918 μέχρι σήμερα.


Αυτή η συνεισφορά που συνεχίστηκε για δεκαετίες έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπήρξαν υπερασπιστές των αλβανικών εθνικών συμφερόντων. Φαίνεται ξεκάθαρο ότι μετά το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο έχει μετατραπεί σοβαρά σε γεωπολιτικό πρόβλημα, τα ιστορικά προβλήματα του παρελθόντος με την Ελλάδα θα αναζωπυρώσουν τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, οι οποίες φαίνονται κλειστές, αλλά όχι «μπετές», αφού οι συμφωνία Kotzias – Bushati το 2016 .

Στη συμφωνία αυτή, Ελλάδα και Αλβανία, υπό το ευρωπαϊκό πνεύμα, δεσμεύονται να διαγράψουν από τις γεωπολιτικές τους θέσεις το ζήτημα του Τσάμου από την Αλβανική πλευρά και την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου από την ελληνική πλευρά.

Φαίνεται όμως ότι στο έδαφος τα πράγματα δεν πάνε όπως θα έπρεπε. Η Αλβανία αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των επενδύσεων στον τουρισμό ληστεύοντας τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων της Χιμάρας, παραβιάζοντας τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εξελίξεις αυτές, λόγω των πολύ σημαντικών ψηφοφοριών τόσο στη Γερουσία όσο και στο Αμερικανικό Κογκρέσο στις 8 Νοεμβρίου, προκαλούν σύγκρουση στρατηγικών στο υπουργικό συμβούλιο του Προέδρου Μπύντεν, αφού ο επικεφαλής της Γερουσίας, Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεθ, είναι ανοιχτός υποστηρικτής της Ελλάδας. στις σχέσεις με την Τουρκία, εμποδίζοντας τους εξοπλισμούς για τον τουρκικό στρατό, και από την άλλη, ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Γκρέγκορι Μικς, υποστηρίζει ανοιχτά το αλβανικό λόμπι στις ΗΠΑ, λόγω των προβλημάτων. κληρονόμησε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τον διωγμό των Τσαμίδες από την Ελλάδα ως συνεργάτες του ναζισμού.

ΠΗΓΗdirectus.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια