ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Στέκεται στο κέντρο της πόλης από τον δέκατο ένατο αιώνα, το αυστριακό κοινοβούλιο εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της πόλης με την τέλεια ομοιότητα του με αρχαίο ελληνικό ναό.
Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Theophil Hansen και ολοκληρώθηκε το 1883, το αυστριακό κοινοβούλιο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής αναγέννησης του δέκατου ένατου αιώνα.
Ο Χάνσεν αποφάσισε να δώσει στο κτίριο τον αδιαμφισβήτητο ελληνικό του χαρακτήρα επειδή ήθελε να αναβιώσει το ελληνικό αρχιτεκτονικό στυλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που ονομάζεται Νεοκλασικισμός, υπήρχε ένας θαυμασμός για τα επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδας , οδηγώντας αρχιτέκτονες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική να σχεδιάζουν κτίρια σε κλασικό στυλ.
Σχεδιάζοντας ολιστικά, ο Hansen ήταν υπεύθυνος τόσο για το εξωτερικό όσο και για το εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα είναι μια εκπληκτική αναπαράσταση της κλασικής Ελλάδας, με κίονες και αετώματα από λευκό μάρμαρο και τοιχογραφίες κατά μήκος των τοίχων της εισόδου.
Οι αυστριακές αρχές πίστευαν εκείνη την εποχή ότι η κλασική ελληνική αρχιτεκτονική ήταν η πιο κατάλληλη για ένα κτίριο του κοινοβουλίου λόγω της σύνδεσής της με τους αρχαίους Έλληνες και της δημοκρατικής κληρονομιάς τους.
Ο Χάνσεν, βασιζόμενος στα προσχέδια που είχε συντάξει για το Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας , ήταν έτοιμος να εφαρμόσει τις ιδέες του και να δώσει στη Βιέννη ένα ορόσημο που θα τραβούσε την προσοχή του κόσμου.
Τα αρχικά του σχέδια περιλάμβαναν δύο ξεχωριστά κτίρια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Βουλή των Λόρδων, αλλά για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους αποφασίστηκε να στεγαστούν και οι δύο αίθουσες σε ένα κτίριο.
Βιέννη, Αυστρία, έδρα της ιστορικής ελληνικής κοινότητας
Το ελληνικό σχολείο της Βιέννης είναι παλαιότερο ακόμη και από το ίδιο το ελληνικό κράτος, που ιδρύθηκε το 1804.
Πέρα από τις εκπαιδευτικές προσπάθειες που συνεχίζονταν από τότε, η Βιέννη είναι το σημείο όπου πρωτοεμφανίστηκε η ελληνική γλώσσα στον σύγχρονο κόσμο.
Ακόμα, μέσα στην Ελληνική Συνοικία, ένα μεγαλοπρεπές μπαρόκ βιεννέζικο κτίριο στεγάζει το δεύτερο ελληνικό τυπογραφείο, όπου ο Ρήγας Φεραίος, ο πρωτομάρτυρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας , επιμελήθηκε την ελληνική εφημερίδα "Εφημερίς". ( ἀπό ἐδῶ)
Ε.ΣΥ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esuelkordeliou@gmail.com
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – YOUTUBE
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
0 Σχόλια