Γερμάνιο (Ge) βρέθηκε στο κοίτασμα των Μολάων. “Εκτοξεύτηκε” η μετοχή της Rockfire Resources PLC
Ο ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ 51 ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΛΛΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΛΑΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 51 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΑΝΑ ΤΟΝΟ (G/T) GE, ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΙΜΗ 197 G/T GE. ΤΟ 41% ΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΜΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 G/T GE, ΔΗΛΩΣΕ Η ROCKFIRE RESOURCES PLC.
Το κρίσιμο μέταλλο γερμάνιο βρέθηκε -μεταξύ άλλων- στις αναλύσεις επιβεβαίωσης που διενεργώνται από την εταιρεία για το κοίτασμα Μολάων, ένα πολυμεταλλικό κοίτασμα τύπου Kuroko, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία εξερεύνησης πολύτιμων και βασικών μετάλλων Rockfire Resources PLC.
Το κοίτασμα των Μολάων Λακωνίας στον ομώνυμο Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο (ΔΜΧ Μολάων) ανήκει στις εναποθέσεις συμπαγούς μικτού θειούχου μεταλλεύματος, ηφαιστειακού τύπου Kuroko. Η μεταλλογενετική προέλευσή του σχετίζεται με την κυκλοφορία μεταλλοφόρων υδροθερμικών διαλυμάτων και την απόθεση ορυκτών σε υποβρύχιο περιβάλλον.
Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρεία εξερεύνησης μετάλλων δήλωσε ότι η παρουσία γερμανίου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργαστηριακής ανάλυσης ιστορικών δειγμάτων στο κοίτασμα ψευδαργύρου Μολάοι στην Ελλάδα.
Τα κρίσιμα ορυκτά και μέταλλα θεωρούνται ζωτικής σημασίας προκειμένου οι παγκόσμιες οικονομίες να συνεχίσουν να παρέχουν τεχνολογία στον σύγχρονο πολίτη. Η προμήθεια γερμανίου βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε κίνδυνο λόγω της γεωλογικής σπανιότητας.
Οι μετοχές της Rockfire Resources PLC αυξήθηκαν στις αρχές της Τρίτης μετά την ανακοίνωση.
Η εταιρεία δημοσίευσε εδώ έναν πλήρη συνοπτικό πίνακα αποτελεσμάτων προς ενημέρωση των επενδυτών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
«Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη για την ομάδα στους Μολάους. Τα οικονομικά και η ανάκτηση του γερμανίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, ωστόσο, οι βαθμοί που επιστράφηκαν από το εργαστήριο στην επαναδειγματοληψία μας υποδεικνύουν τη δυνατότητα ανάκτησης πολύτιμων πρόσθετων μετάλλων σε οποιοδήποτε μελλοντικό συμπύκνωμα από τους Μολάους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος David Price.
Ελλείψεις προμηθειών γερμανίου
Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει το γερμάνιο στις 20 κορυφαίες πρώτες ύλες που έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμα μέταλλα, λόγω του κινδύνου έλλειψης εφοδιασμού.
Ο σταθμισμένος μέσος όρος των 51 δειγμάτων που συλλέχθηκαν κατά την εκ νέου ανάλυση του πυρήνα από τους Μολάους είναι 51 γραμμάρια ανά τόνο (g/t) Ge, με μέγιστη τιμή 197 g/t Ge. Το 41% των δειγμάτων επέστρεψαν τιμές γερμανίου πάνω από 50 g/t Ge, δήλωσε η Rockfire Resources PLC.
Η τιμή του μεταλλικού γερμανίου είναι επί του παρόντος 1.330 δολάρια ΗΠΑ ανά χιλιόγραμμο (1,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο), η οποία, εάν αποδειχθεί εμπορικά ανακτήσιμη στο συμπύκνωμα των Μολάων, θα προσέθετε υλική αξία στις συνολικές χρηματοοικονομικές μετρήσεις των Μολάων, πρόσθεσε η εταιρεία.
Το γερμάνιο χρησιμοποιείται στην καθημερινή τεχνολογία
Το Germanium χρησιμοποιείται στην κατασκευή καθημερινής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών, ηλιακών κυψελών, φακών κάμερας, δορυφόρων, οθονών υπολογιστών, καθώς και αισθητήρων διεύθυνσης και στάθμευσης για οχήματα. Το γερμάνιο χρησιμοποιείται επίσης σε πολυάριθμες στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των σκοπευτών όπλων και της υπέρυθρης νυχτερινής όρασης.
Ο Price αποκάλυψε ότι οι γεωλόγοι της εταιρείας επέλεξαν να συμπεριλάβουν την ανάλυση για το γερμάνιο με βάση μια δημοσίευση που γράφτηκε το 2012, όπου αξιολογείται ότι οι Μολάοι μπορεί να είναι υποψήφιοι για γερμάνιο.
«Με την πρόσφατη επιβεβαίωση του υψηλής ποιότητας ψευδάργυρου, μολύβδου, αργύρου και της προσθήκης γερμανίου, οι Μολάοι διαμορφώνονται σε ένα κοίτασμα υψηλής αξίας σε μια εποχή που όλα αυτά τα μέταλλα αυξάνουν τη ζήτηση σε ένα πλαίσιο έλλειψης προσφοράς» πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.
Το γερμάνιο δεν εξάγεται από κάποιο συγκεκριμένο ορυκτό. Το μεγαλύτερο μέρος του παράγεται ως παραπροϊόν της μεταλλουργίας κυρίως του ψευδαργύρου αλλά και του χαλκού και του μολύβδου, ενώ ένα σχετικά μικρό αλλά όχι αμελητέο τμήμα της παραγωγής προέρχεται από την τέφρα του άνθρακα (ιπτάμενες τέφρες, fly ashes) και τα κατάλοιπα βιομηχανιών φωταερίου. Η ανάκτηση του Ge στη βιομηχανία βασίζεται κυρίως σε υδρομεταλλουργικές διεργασίες οι οποίες αρκετές φορές έχουν υψηλό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
https://polaris.brighterir.com/public/rockfire_resources/news/rns_widget/story/xlgzq7r
7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.
7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.
7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.
7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.
7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.
7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.
7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.
7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.
Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.
Ε.ΣΥ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esuelkordeliou@gmail.com
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – YOUTUBE
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
0 Σχόλια