ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ; ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

 ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ; ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ



Στην Άκτωρ πρόκειται να ανατεθεί το νέο έργο κατασκευής και βελτιώσεων υποδομής της Αεροπορικής Βάσης στη Λάρισα, από την Environmental Chemical Corporation, ύψους 19,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά στη βελτίωση των εγκαταστάσεων της Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας και το αντικείμενό του αποτελείται από την κατασκευή δύο (2) υπόστεγων συντήρησης μεγάλης έκτασης (LAMs), ενός (1) κτιρίου συντήρησης αεροσκαφών, ενός (1) κτιρίου εγκαταστάσεων, την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης, την κατασκευή χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και την κατασκευή θέσεων στάθμευσης οχημάτων.

Επίσης περιλαμβάνεται η ανακατασκευή των οδοστρωμάτων τμήματος των διαδρόμων τροχοδρόμησης, η κατασκευή βοηθητικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και η εγκατάσταση εξοπλισμού. Η διάρκεια του έργου προβλέπεται 12 μήνες και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2022.

Το έργο ανατέθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας (NAVFAC) στην αμερικανική εταιρεία Environmental Chemical Corp. (ECC).

thessaliaeconomy.gr

«Μόνιμη» βάση των ΗΠΑ η Λάρισα

Είναι η πρώτη φορά που την 110 ΠΜ στη Λάρισα επισκέφθηκαν ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ όπως και ο αυριανός Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Τ. ΓουόλτερςΕίναι η πρώτη φορά που την 110 ΠΜ στη Λάρισα επισκέφθηκαν ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ όπως και ο αυριανός Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Τ. Γουόλτερς

Ο ενταγμένος στη «νέα εθνική στρατηγική», «στρατηγικός διάλογος» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, μπορεί επισήμως να ξεκίνησε πρόσφατα στην αμερικανική πρωτεύουσα αλλά στην πραγματικότητα η διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών, στο στρατιωτικό επίπεδο τουλάχιστον, υλοποιείται «αθόρυβα» εδώ και αρκετούς μήνες.

Αρχικά η Λάρισα με την 110 Πτέρυγα Μάχης και στη συνέχεια και η 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο βρέθηκαν στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος μετά τη διατάραξη των σχέσεων των ΗΠΑ με τη γείτονα Τουρκία στο πλαίσιο πάντα των εξελίξεων στο ενεργειακό επίπεδο.

Οι έρευνες των στρατιωτικών των ΗΠΑ, αναζητώντας κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία δυνάμεών τους, ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2017 όταν μεταξύ άλλων επισκέφθηκαν την 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας, προκρίνοντας τις υποδομές.

Έτσι τον Φεβρουάριο του 2018 στην αεροπορική βάση της Λάρισας εγκαταστάθηκαν δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MQ-9 Reaper), ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης. Τα οποία αεροσκάφη επιχειρούν ήδη στην Αφρική.

Η εγκατάσταση των «θεριστών» είχε ως αποτέλεσμα να επισκεφθούν τη Λάρισα για πρώτη φορά, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (31/5/18) όπως και ο διοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και διοικητής παράλληλα των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς (6/12/18).

Επισκέψεις ιδιαίτερα «υψηλού συμβολισμού» με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Γουόλτερς, την ερχόμενη άνοιξη αναλαμβάνει καθήκοντα Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR) του ΝΑΤΟ. Προηγήθηκε η προσγείωση (10/8/18) στο αεροδρόμιο της Λάρισας, ζεύγους αεροσκαφών F-22 Raptor της USAF.

ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ

Λίγο αργότερα και με την «ομπρέλα» της συνεκπαίδευσης στην 1η ΤΑΞΑΣ διεξήχθη η κοινή άσκηση «Combat Aviation Brigade» με περισσότερα από 40 ελικόπτερα (Apache, Black Hawk και Chinook) προερχόμενα από αμερικανική βάση στη Γερμανία. Πλέον, από τον περασμένο Οκτώβριο, στο Στεφανοβίκειο εδρεύει και η 4th Combat Aviation Brigade, του Στρατού των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τώρα την περαιτέρω διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, προϊδέασε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος που κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Λάρισα (13/1218) δήλωσε ότι «η Λάρισα έχει εμπλουτιστεί με νέες μονάδες που αφορούν τη δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και συμμαχικές δομές και αυτό θα το βιώσετε τους επόμενους μήνες που έρχονται».

ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ

Παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστρατήγου Κων. Φλώρου και του γενικού διευθυντή του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φινλανδού υποστρατήγου Εσα Πούλκινεν κορυφώθηκε (17/12/18) στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο, που εδρεύει στην 1η Στρατιά, η άσκηση EUΗΕX– «Multilayer 2018», άσκηση που συνέπεσε με την πρόσκαιρη αναζωπύρωση της συζήτησης για τη δημιουργία ευρωστρατού.

Η «Multilayer 2018» αποτέλεσε τη «μεγαλύτερης κλίμακας άσκηση διαχείρισης κρίσης» που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας έμφαση «στη λήψη των αποφάσεων, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τον συντονισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των εμπλεκομένων», τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Το ίδιο διάστημα, στην Ταξιαρχία SEEBRIG της ΝΑ Ευρώπης, στο «Στρατόπεδο Σχοινά» στον Τύρναβο, διεξήχθη η άσκηση «SEVEN STARS 18» που αποτέλεσε την κύρια εκπαιδευτική επιχειρησιακή δράση της SEEBRIG για το 2018 σε τακτικό επίπεδο, όπου εξετάζονται οι επιχειρησιακές δυνατότητας της SEEBRIG, όντας τμήμα μιας «διακλαδικής, πολυεθνικής δύναμης σε αποστολή υπό το ψήφισμα ΟΗΕ».

110 Πτέρυγα Μάχης


Η Αεροπορική Βάση Λάρισας, αποτελεί το πρώτο οργανωμένο “Πολεμικό Αεροπορικό Συγκρότημα” που λειτούργησε στην Ελλάδα. Η ιστορία του αρχίζει με την προσγείωση σ΄ αυτό του πρώτου ελληνικού αεροσκάφους με την επωνυμία “Δαίδαλος” στις 29 Σεπτεμβρίου 1912. Την προσγείωση αυτή λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πρώτη αποστολή τακτικής αναγνώρισης στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1912, στην περιοχή της Ελασσόνας και αφορούσε σε τακτική αναγνώριση.

Το 1928, συγκροτήθηκε το Β’ Σύνταγμα αεροπλάνων Λάρισας και τέσσερα χρόνια αργότερα συγκροτείται η 2η Σμηναρχία Λάρισας, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κλάδου της Αεροπορίας.

Το 1934, το Πολεμικό Αεροπορικό Συγκρότημα μετονομάζεται σε Αεροπορική Βάση Λάρισας και το 1951, εμφανίζεται για πρώτη φορά η ονομασία 110 Πτέρυγα Μάχης.

Το επόμενο έτος ιδρύεται η 337 Μοίρα, η οποία επιχειρώντας με αεροσκάφη F-84G γίνεται η πρώτη Μοίρα με αεροσκάφη jet.

Το 1953, πραγματοποιείται η μεταστάθμευση στη Λάρισα των Μοιρών 338 και 339, με αεροσκάφη F- 84G, πρακτική που θα επαναληφθεί το επόμενο έτος με τη μεταστάθμευση του Σμήνους Τακτικής Αναγνώρισης, προερχόμενου από την 112 ΠΜ, με τροποποιημένα F-84G, τα οποία έφεραν φωτομηχανές.

Το 1955, το Σμήνος αυτό θα μετονομαστεί σε 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης και θα παραλάβει αρχικά, αεροσκάφη RT-33 τα οποία την επόμενη χρονιά θα συμπληρωθούν από RF-84F.

Το 1966, ιδρύθηκε η 342 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού, η οποία επιχειρούσε με αεροσκάφη F-84F και το 1969 μετονομάζεται σε 344 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού. Η 344 ΜΔΒ θα παραμείνει στην Α.Β. Λάρισας μέχρι και το 1977, οπότε και θα αναστείλει τη λειτουργία της.

Το 1967, ιδρύεται στη Λάρισα και η 349 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας, με αεροσκάφη F/RF-5A/B, η οποία το 1975 θα μετασταθμεύσει στην 111 ΠΜ.

Από το 1977, και για δύο χρόνια εφαρμόζεται στην Αεροπορική Βάση Λάρισας ευρύτατο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της 110 Πτέρυγα Μάχης, με στόχο την υποδοχή νέων αεροσκαφών. Στο πλαίσιο, του προγράμματος αυτού, μετασταθμεύει η 347 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού με αεροσκάφη Α-7Η.

Το 1978, η 337 Μοίρα Παντός Καιρού εξοπλίζεται με αεροσκάφη F-4E και την επόμενη χρονιά ένας νέος τύπος εντάσσεται στη δύναμη της 348 ΜΤΑ, τα αεροσκάφη RF-4E.

Το 1987, η 349 ΜΑΗ επιστρέφει στην 110 ΠΜ, για να παραμείνει εκεί μέχρι και το 1997, οπότε και ανέστειλε την λειτουργία της. Πρόκειται για την χρονιά που η 110 ΠΜ βλέπει για πρώτη φορά αεροσκάφη 3ης γενιάς να εδρεύουν στη Λάρισα, με τη μετεγκατάσταση της 346 Μοίρας που εγκαταλείπει την 111 ΠΜ.

Το 1998, ξεκινά η ένταξη των F-4E SRA στη δύναμη της 337 ΜΠΚ, η οποία επιχειρεί με το ρόλο της αναχαίτισης μέχρι και το 2005, η οποία επιχειρεί με το ρόλο της αναχαίτισης μέχρι και το 2005, όπου αναστέλλεται η λειτουργία της λόγω απόσυρσης των F-4E SRA.

Τον Μάιο του 2006, η 337 Μοίρα επανεργοποιείται με Α/Φ F-16 BLK 52+.

Το 2011 αναστέλλεται η λειτουργίας της 346 Μοίρα και τη συγχώνευση της στην 330 Μοίρας της 111 ΠΜ.

Τον Μάιο του 2017, αναστέλλεται η λειτουργία της  348ΜΤΑ και τα Α/Φ RF-4E Phantom II αποσύρονται.

Στις 14 Αυγούστου 2017, η Μ.ΜΕΑ/Φ μεταφέρθηκε από το Α/Απ Ακτίου στην 110 Πτέρυγα Μάχης και εγκαταστάθηκε στο χώρο όπου βρισκόταν η 346Μ μέχρι την αναστολή λειτουργίας της.

ΠΗΓΗ: haf.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια